خشنه تزه اهورامزدا
تصاوير تاريخی : نخستین اتومبیل وارد شده به ایران

مظفرالدین شاه در سفر دوم خود به اروپا در سال ۱۲۷۹ هـ.ش در بروکسل پايتخت بلژیک یک دستگاه اتومبیل کالسکه‌ای خریداری کرد و در سال ۱۲۸۰ برابر با ۱۹۰۱ میلادی، به ایران آورد که با ذغال سنگ کار می‌کردند. 

در مراجع، آمده که مظفرالدین شاه قاجار در نخستین سفر خود به اروپا دو دستگاه اتومبیل از نوع «رنو» خریداری کرد. (در برخی از اسناد اشاره شده که این دو دستگاه خودرو به مظفرالدین شاه قاجار هدیه شده بود.) این دو دستگاه اتومبیل که در ماه اوت۱۹۰۰ (مرداد ماه۱۲۷۹ هجری شمسی) به ایران رسید، نخستین خودروهایی بود که به ایران وارد شد.

از دو اتومبیل رنو که بوسیله راننده‌های فرانسوی به تهران انتقال داده شد، یکی در راه تهران انزلی دچار نقص فنی شد و از حرکت بازماند و دیگری به تهران رسید. اتومبیل در راه مانده در زیر برف و باران و آفتاب به آهن قراضه‌ای مبدل شد و هیچ تلاشی برای انتقال آن به تهران صورت نگرفت. سالها بعد جهانگردان اروپایی که به تهران سفر می‌کردند در خاطراتشان به این اتومبیل قراضه اشاره می‌کردند.

به دلیل اینکه کوچه و خیابان های تهران آن روز برای حرکت اتومبیل مناسب نبود این خودرو قادر به حرکت در شهر نبود و فقط اغلب روزها در میدان مشق به دستور مظفرالدین شاه بوسیله راننده فرانسوی آن یعنی «موسیو وارنه» به حرکت درآمده و موجب حیرت و شادی مردم می‌شد. مردم ایران در ابتدا، به این وسیله نوظهور لقب گردونه بخار داده بودند. گاهی اوقات نیز مظفرالدین شاه در خودرو نشسته و برای مردم دست تکان می‌داد.

به هرحال این خودرو هرچه بود وسیله‌ای برای آشنایی ایرانیان با تکنولوژی جدید دنیای غرب به شمار می‌آمد. این خودرو در نهایت به محمدعلی شاه قاجار رسید و در سوء قصد نافرجامی که به جان او شد از بین رفت.