• مهرداد سوم (اشک دوازدهم)، دوازدهمین شاه ایران از خاندان اشکانی است (۵۸ یا ۵۷ - ۵۶ پ.م). او فرزند فرهاد سوم بود و پس از اینکه به همراه برادر کوچکتر خود «ارد» پدر خود را مسوم کرد به جای او بر تخت شاهی نشست.
مهرداد سوم در نخستین اقدام خود پس از رسیدن به قدرت، به فکر جنگ با ارمنستان افتاد تا کردون را پس بگیرد، مهرداد به ارمنستان لشکر کشید و اینکار را انجام داد. اما از این سو « ارد » برادر مهرداد سوم که در کشتن پدر به او کمک کرده بود، با استفاده از غیبت مهرداد و سرگرمی او در ارمنستان، با گروهی از بزرگان همدست شد و خود را پادشاه ایران خواند.
مهرداد سوم با شنیدن این خبر به سرعت دست از جنگ کشید و خود را به ایران رسانید. «ارد» که توان پایداری را در خود ندید از برابر مهرداد گریخت. مهرداد نیز هر کس از همراهان «ارد» را یافت کشت و در این راه کار را به جایی رسانید که تمام بزرگان از او رویگردان شدند و به حکم مجلس سنا او را از سلطنت خلع کردند و «ارد» را به پادشاهی انتخاب کردند و حکمرانی ماد بزرگ و کلده قدیم را به مهرداد دادند. مهرداد نزد « گابینیوس» والی روم در سوریه رفت و در ابتدا والی مزبور این موقع را بهانه مناسبی برای دخالت در امور ایران پنداشت، ولی به زودی متوجه امور مصر شده و از خیال همراهی با مهرداد که بهانهای برای دخالت در مسایل ایران بود منصرف گردید. اما مهرداد حاضر به این کار نشد و با سپاه «ارد» جنگیده و لیکن شکست سختی خورد.
مهرداد نزد «گابینیوس» سردار رومی که در سوریه بود رفت. لیکن در همان هنگام پادشاه مصر از «گابینیوس» یاری خواست و او که میدید در صورت یاری مصر، مال فراوان نصیبش خواهد شد، مهرداد را در سوریه حبس کرد و خود به کمک مصریها شتافت. اما دولت روم چنین رفتاری را از«گابینیوس» نمیپسنديد. گابی نیوس پس از بازگشت، از ترس اینکه مبادا مهرداد از دست او به دولت روم شکایت کند، مبلغ گزافی در خفا از مهرداد گرفت، در زندان را باز کرد.
مهرداد به طرف بابل رفت و به ایالات عرب حوالی بابل پناه برد و به یاری ایشان توانست شهر بابل و سلوسی را تصرف نماید. اما در همان زمان سورنا سردار معروف «ارد»، سلوسی را تسخیر کرد. مهرداد به بابل رفت و در آنجا متحصن شد. به روایتی سورنا و به روایتی خود «ارد» به محاصره بابل پرداخت. مهرداد به دلیل نداشتن آذوقه تسلیم شد، اما ارد برادرش مهرداد را نبخشید و او را کشت. مدت حکومت مهرداد سوم پنج سال از سال 60 تا 55 قبل از میلاد بود.
« استفاده از مطالب این سایت، با ذکر نام سایت، بلامانع میباشد »