• فراماسونری جهانی :
فراماسون گرفته شده از کلمه فرانسوی فرانماسون ( franemason ) بوده که ترجمه لغوی آن " بنّای آزاد " میباشد. تاریخ تشکیل فراماسونها به قرون وسطی بر میگردد و بدین نحو که در آن ایام بنّاههای آزاد روز مزد دوره گرد، با تشکیل اتحادیهای در شهری از فرانسه گرد هم آمده و برای پیش برد منافع مشترک شان تصمیماتی اتخاذ میکردند و آن ها پس از مدتی تشکیلات مخفی و زیرزمینی خود را به نام فراماسون نامیدند.
در قرون 18 و 19 میلادی تشکیلات فراماسون به خدمت امپریالیسم درآمد و همانند میسیون ها ( هیأت های مذهبی ) به عنوان جاده صاف کن استعمار به مناطق مختلف دنیا گسیل داده شدند.
بزرگترین لژ آنان در انگلیس تشکیل شد که عمدتاً بعنوان عامل انگلیس عمل میکردند و اعضای اصلی این دستگاه از اعیان، اشراف، سرمایه داران و بازاریان متموّل بودند. در اواخر قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم، شعب دستگاه فراماسون در کنار استعمار به کشورهای اسلامی، بخصوص ترکیه، ایران و جهان عرب راه پیدا کردند.
فراماسون عضو انجمنهای سری است که با استعمار انگلیس و امریکا رابطه مستقیم داشته و مرام ادعایی-اش اخوت و برادری، ولی انگیزه اصلی وی تصاحب قدرت و زور و زَر و خدمت به امپریالیسم میباشد.
بطور کلی میتوان گفت که فراماسونر در سده 18 از هر جهت یک نهاد وابسته به بورژوازی به شمار میرفت و از طرفی همین طبقه نوپا بود که در برابر دو طبقه دیگر اشراف وابسته به کلیسا و اشراف حاکم بر سیاست دولت، بپاخاسته و به کمک عوامل و نهادهای خود از جمله انجمنهای فراماسون گری، خواهان آزادی، آزادی از نوع فئودالیته مذهبی و سیاسی، آزادی در کار، بازرگانی و انباشتن سرمایه بود.
بوژروازی فریاد برابری سر میداد، زیرا میخواست در زمینه حقوق سیاسی و اجتماعی و اقتصادی و قضایی، با دو طبقه دیگر برابر باشد. از پیشتازان انقلابی و سیاسی نیمه دوم سده هیجدهم که به جرگه فراماسونگری پیوستند انقلابیون آمریکا بودند ولی فراماسونگری در آمریکای شمالی به کوشش فراماسونری انگلیسی، اسکاتلندی و ایرلندی در دهه های آغازین سده هیجدهم پدید آمد.
• شخصیت های معروف جهانی که جزو فراماسون ها بوده اند :
• فراماسونری در ایران :
میرزا ملکم خان ناظم الدوله که در سال 1274/1857 به عضویت لژ " دوستی صادقانه پاریس درآمده بود، نخستین بار در سال 1275/1858 میلادی یک انجمن پنهانی بنام فراموش خانه در تهران بنیاد نهاد و گفته شده است که ملکم خان همنوایی ناصر الدین شاه را برای اینکار نیز بدست آورده بود ولی در سه چهار سال بعد فراموش خانه توسط ناصرالدین شاه تعطیل شد.
پس از کشته شدن ناصرالدین شاه سال 1314/1896 ( آنان که با فراموشخانه آشنا بودند ) انجمنی همانند فراموش خانه ولی به نام " جامعه آدمیت " بنیاد نهادند و اندیشه های ملکم خان را تبلیغ کردند سرپرست این انجمن پنهان عباسقلی خان آدمیت بود که اعضای آن را بسیاری از سرشناسان ایران تشکیل می دادند. لازم به تذکر است جامعه آدمیت در انقلاب مشروطیت ایران که از 1324/1906 آغاز شد سخت درگیر بود و در پیش برد آرمان های انقلاب نیز کوشید.
در سال 1325-1907 نخستین انجمن فراماسونگری ایران از سوی سازمان های فراماسونگری به رسمیت شناخته شد نام گرفت و یکی از کسانی که به لژ بیداری پیوسته بوده، میرزا صادق خان امیر فراهانی مشهور به ادیب الممالک شاعر نامدار بود.
بسیاری از کسانی که به لژ مذکور وابسته بودند، از چهرههای سرشناس و پر تکاپوی انقلاب مشروطیت ایران به شمار میرفتند یکی از آنان حاج علیقلی خان سردار اسعد بختیاری بود که حتی به عنوان فرمانده و رهبر مشروطه گران اصفهان در سال 1327/1909 تهران را گشود.
به دیده ما کارگردانان چهرههایی مانند سردار اسعد فراماسون در انقلاب مشروطیت نقشی جز به بیراهه کشاندن انقلاب نداشتند. در سال 1957م/1336 دکتر منوچهر اقبال نخست وزیر شد، وی علاوه بر خودش که رهبر سازمان فرماسونگری بوده سیاهه ای از لژهای فرماسون گری و آماری از اعضا وابسته بدان لژها در ایران بدست آورد. در این سیاهه نام مهندس جعفر شریف امامی رییس مجلس سنا به عنوان استاد بزرگ و نام احمد علی آبادی به عنوان دبیر کل آمده بود.
پس از انقلاب اسلامی ایران به سال 1357 شمسی یکی از مراکز فراماسونگری که به آن " ستاد عملیات استاد اعظم جعفر شریف امامی میگفتند " کشف گردید و روشن شد که در روزگار محمدرضا شاه پهلوی سیاست کلی ایران بلکه سررشته اقتصاد کشور نیز به شیوهای بنیادی در دست فراماسونان بوده است.
از پیگیری تکاپوی فراماسونان ایرانی پس از انقلاب اسلامی آگاهیهای بسنده نداریم، و تنها خبری که در این زمینه بدست آمده از برنامه ای ویژه سرچشمه میگیرد که از کانال چهار تلویزیون انگلیس در 9 مه 1988/19 اردیبهشت 1367 پخش شد. در آن برنامۀ سری به آگاهی همگان رسید که تشکیلات فراماسونان ایرانی پس از انقلاب اسلامی 1357 شمسی به ایالت کالیفرنیا در آمریکا انتقال یافته است.
« منبع مطلب : كتابخانه آريا - http://www.aryapdf.com »